Zakochaj się we Francji

 

Jedną z najistotniejszych rzeczy kojarzących się nam z Francja, jest tamtejsza kuchnia. Restauracje z francuskimi potrawami znaleźć można na całym świecie. Kuchnia ta jest bardzo bogata i zawiera w sobie wiele rozmaitych elementów – od wykwintnych dań z dworów i pałaców, przez prostą kuchnię wiejską, po wyśmienite desery, będące ukoronowaniem posiłków.
 
  Warzywa

Francuzi jedzą dużo warzyw, często służą one nie tylko jako składniki potraw, ale również jako osobne dania, poprzedzające danie główne. Dlatego też dbają oni zawsze o to, by serwowane warzywa były świeże.

Posiłki

Inną charakterystyczną cechą ich posiłków jest stały podział na śniadania, obiady i kolacje, pomiędzy którymi nie ma pośrednich form. Te główne posiłki są jednak dość obfite, zwłaszcza obiady. Najczęstsze śniadanie, to herbata lub kawa (ewentualnie czekolada) z rogalikiem lub chlebem z masłem i dżemem. Obiady są oczywiście dość różne, ale często kilkudaniowe. Standardowo jest to: przystawka, danie główne, talerz z serami i deser z kawą. Na kolację Francuzi jadają sałatki warzywne, często z odrobiną drobiu. Specjaliści od kuchni francuskiej twierdzą, że pomiędzy tymi posiłkami Francuzi nie podjadają. Jak jest w rzeczywistości? To trzeba sprawdzić samemu...

Sery i wina

Francja słynie ze swoich serów i win. Nic więc dziwnego, że stanowią one częste uzupełnienie potraw z kuchni francuskiej. Zarówno sery jak i wina są bardzo równe, w zależności od regionów z których pochodzą. 

Dania główne

Za jedne z bardziej tradycyjnych dań, kojarzonych z Francja, uchodzą m.in.: kaczka z pomarańczą, kurczak nadziewany orzechami, krewetki w śmietanie, kisz ze szparagami, omlety, prażone kasztany czy wreszcie niemal legendarne ślimaki w skorupkach i żabie udka.

Żabie udka

Najlepsze żabie udka piecze się i poddusza w panierce. Najlepiej najpierw moczyć je przez dwie godziny w piwie, a następnie obtoczyć w mące. Do rondla wrzucamy odrobinę masła i posiekaną szalotkę. Kiedy szalotka się zeszkli, dodajemy udka i podsmażamy nie dużej niż kwadrans, cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym dolewamy pół butelki wytrawnego białego wina. Dusimy razem około 10 minut od zagotowania. Na koniec dodajemy sos ze śmietany i trzech surowych żółtek, ubitych razem. Znów dusimy kilka minut. Przed samym podaniem wyciskamy do  rondla sos z całej cytryny. Wykładamy udka na talerz i polewamy sosem w którym się dusiły. To najbardziej klasyczny z przepisów, oczywiście istnieją też inne, takie jak np. udka przyrządzone na modłę amerykańską, z sosem barbecue. Ale to już raczej przykład amerykanizacji kuchni z całego świata, a nie pomysł na tradycyjną francuską potrawę.

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl