Jedną z najistotniejszych rzeczy kojarzących się nam z Francja, jest tamtejsza kuchnia. Restauracje z francuskimi potrawami znaleźć można na całym świecie. Kuchnia ta jest bardzo bogata i zawiera w sobie wiele rozmaitych elementów – od wykwintnych dań z dworów i pałaców, przez prostą kuchnię wiejską, po wyśmienite desery, będące ukoronowaniem posiłków.
|
Warzywa
Francuzi jedzą dużo warzyw, często służą one nie tylko jako składniki potraw, ale również jako osobne dania, poprzedzające danie główne. Dlatego też dbają oni zawsze o to, by serwowane warzywa były świeże. Posiłki Inną charakterystyczną cechą ich posiłków jest stały podział na śniadania, obiady i kolacje, pomiędzy którymi nie ma pośrednich form. Te główne posiłki są jednak dość obfite, zwłaszcza obiady. Najczęstsze śniadanie, to herbata lub kawa (ewentualnie czekolada) z rogalikiem lub chlebem z masłem i dżemem. Obiady są oczywiście dość różne, ale często kilkudaniowe. Standardowo jest to: przystawka, danie główne, talerz z serami i deser z kawą. Na kolację Francuzi jadają sałatki warzywne, często z odrobiną drobiu. Specjaliści od kuchni francuskiej twierdzą, że pomiędzy tymi posiłkami Francuzi nie podjadają. Jak jest w rzeczywistości? To trzeba sprawdzić samemu... Sery i wina Francja słynie ze swoich serów i win. Nic więc dziwnego, że stanowią one częste uzupełnienie potraw z kuchni francuskiej. Zarówno sery jak i wina są bardzo równe, w zależności od regionów z których pochodzą. Dania główne Za jedne z bardziej tradycyjnych dań, kojarzonych z Francja, uchodzą m.in.: kaczka z pomarańczą, kurczak nadziewany orzechami, krewetki w śmietanie, kisz ze szparagami, omlety, prażone kasztany czy wreszcie niemal legendarne ślimaki w skorupkach i żabie udka. Żabie udka Najlepsze żabie udka piecze się i poddusza w panierce. Najlepiej najpierw moczyć je przez dwie godziny w piwie, a następnie obtoczyć w mące. Do rondla wrzucamy odrobinę masła i posiekaną szalotkę. Kiedy szalotka się zeszkli, dodajemy udka i podsmażamy nie dużej niż kwadrans, cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym dolewamy pół butelki wytrawnego białego wina. Dusimy razem około 10 minut od zagotowania. Na koniec dodajemy sos ze śmietany i trzech surowych żółtek, ubitych razem. Znów dusimy kilka minut. Przed samym podaniem wyciskamy do rondla sos z całej cytryny. Wykładamy udka na talerz i polewamy sosem w którym się dusiły. To najbardziej klasyczny z przepisów, oczywiście istnieją też inne, takie jak np. udka przyrządzone na modłę amerykańską, z sosem barbecue. Ale to już raczej przykład amerykanizacji kuchni z całego świata, a nie pomysł na tradycyjną francuską potrawę.
|